Домашната црква во Македонија со благодарност за посетата на Папата пред една година

Радосен и длабок момент на заедништво живееа преку 150 учесници на видео конференцијата во петокот, 8.05.2020 во вечерните часови, во знак на одбележување на една година од посетата на Папата на Македонија. Тоа беше средба на пастирите со своите верници. Модераторот дон Давор Топиќ потсети на „убавата сличност со празникот на Мајка Посредователка и вечерашната Zoom конференција. Нека Бог како Црква ни даде сила да можеме да бидеме и правиме пророчки знаци.“

На конференцијата се вклучија свештениците од сите парохии, монашки заедници и семејства од цела Македонија. Учесниците на самиот почеток ги поздрави локалниот бискуп монс. Киро Стојанов, истакнувајќи радост за посетата на Папата, и милосните моменти кои ги живееше Црквата. Потоа се разменија впечатоци од минатогодишната средба со папата Франциск во различни моменти на тој историски настан, сведочења од животот во време на пандемија, не недостасуваше и радосна песна која ја испејаа семејствата од своите домови. Се потврдува и доживува како актуелната ситуација предизвикана од пандемијата ни помага да откриеме нов начин и стварност на домашната Црква.

„Ова е време во кое Бог дава големи милости за Црквата.“, нагласи во своето обраќање монс. Антун Циримотиќ. „И вечерва доживеавме едно семејство во Господа, како стварност на она што папа Франциск го потцрта во својата посета, дека треба да бидеме мост помеѓу Исток и Запад. Не треба да се плашиме да го трошиме својот живот во љубовта, нека Мајка Тереза ни биде пример“, ги охрабри бискупот сите присутни. Средбата беше заклучена со заедничка молитва и благослов од бискупот.

Отворена официјална веб – страница на Скопската катедрална парохија

На 7 мај 2020, денот кога ја одбележуваме првата годишнина од Апостолската посета на папата Франциск на нашата земја, ја отвораме официјалната веб – страница на Католичката катедрална парохија „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје.

www.srceisusovo.mk е местото каде ќе ги објавуваме најновите информации од нашата парохија, но и место каде ќе можете да ги добиете основните информации за структурата на нашата парохија, за заедниците и групите кои делуваат во неа. Сето тоа збогатено со многу фотографии и видеа од настаните кои се случиле и ќе се случуваат во нашата катедрала. 

Покрај нашата Фејсбук страница и You tube канал, ова е уште еден начин да бидеме поблиску до вас драги верници. 

Во оваа прилика сакам да ја изразам мојата благодарност до брачниот пар Ена и Филип Чаусидис, како и на дон Фабијан Штедул за нивниот волонтерски придонес во изработка на оваа веб-страница.

Како што посетата на папата Франциск на нашата земја беше прекрасен дар од небото, така и оваа страница, која симболично ја отвораме токму на денешниот ден, нека биде подарок од небото за сите вас драги верници.

Со Божји благослов, вашиот поарох дон Давор Топиќ

Одржана видео конференција по повод првата годишнина од посетата на папата на нашата земја

По повод првата годишнина од посетата на папата Франциск на нашата земја, денес на 7 мај 2020 беше одржана онлајн конференција со цел да се оживеат историските моменти од оваа знајачна посета. Учесници беа домаќинот монс. д-р Киро Стојанов, Апостолскиот нунциј за Република Македонија, монс. Анселмо Гвидо Пекорари, кардинал Винко Пуљиќ, поранешниот претседател на Македонија г-дин Ѓорге Иванов, архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, г-дин Бујар Османи, вицепремиер задолжен за европски прашања г-дин Виктор Димовски, поранешен Државен секретар во МНР, г-дин Даријан Сотировски, директор на Комисијата за односи со верските заедници и други видни личности од земјата и регионот, а ќе бидат воспоставени линкови со Скопје, Сараево, Софија, Белград, Загреб и други градови од земјата и од регионот.

Конференцџијата беше пренесувана преку you tube каналот на Радио Марија Македонија.